Per 1 januari 2025 zal de Belastingdienst weer handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit zorgt voor onrust bij bedrijven en organisaties die werken met zzp’ers. Een schijnzelfstandige is iemand die door zichzelf en zijn opdrachtgever als zzp’er wordt gezien, terwijl hij feitelijk functioneert als werknemer. Het huidige handhavingsmoratorium, waarbij alleen kwaadwillende bedrijven worden beboet, loopt af. Dit betekent dat er vanaf 2025 ook in andere gevallen van schijnzelfstandigheid kan worden gehandhaafd. De Tweede Kamer heeft echter aangedrongen op een “zachte landing” voor deze strengere handhaving. Wij vertellen u graag wat u moet weten.
Wat verandert er precies?
De Tweede Kamer wil dat de Belastingdienst in het eerste jaar alleen risicogericht gaat handhaven. De focus ligt dan op specifieke probleemgevallen; zoals gedwongen zelfstandigheid, onderbetaling en overduidelijke schijnzelfstandigheid, in plaats van een brede handhaving toe te passen. Ook is er gevraagd om rekening te houden met de menselijke maat en maatwerk toe te passen. En is er gevraagd om coulant om te gaan met onbewust onbekwame zelfstandigen en boetes zoveel mogelijk te vermijden. Verder moet het kabinet zicht tot het uiterste inspannen om ervoor te zorgen dat er per 1 januari 2025 geen schijnzelfstandigen meer werkzaam zijn binnen de Rijksdienst.
Werkt u met zzp’ers?
Controleer dan de afspraken die u heeft vastgelegd en zorg dat deze overeenkomen met de praktijk. Belangrijke aandachtspunten zijn:
- De zzp’er moet zelf verantwoordelijk zijn voor verzekeringen en scholing.
- Laat de zzp’er zelf factureren en geef ruimte voor andere opdrachtgevers.
- Zorg dat de zzp’er de vrijheid heeft om zich te laten vervangen.
Met deze stappen kunt u onnodige risico’s voorkomen en goed voorbereid zijn op de veranderende regels.
Het is belangrijk om in de praktijk aan te kunnen tonen dat de zzp’er daadwerkelijk zelfstandig werkt en niet feitelijk in loondienst is. Houd er rekening mee dat de beoordeling afhankelijk is van de volledige situatie, niet alleen van bovenstaande voorbeelden.
Ondanks de zachtere landing blijft de overgang naar een strengere handhaving, voor zowel opdrachtgevers als zelfstandigen, een belangrijke ontwikkeling om goed in de gaten te houden. We houden u uiteraard op de hoogte. Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.